SUSINIMA.Plays – incluziune socială prin artă
Atelierele SUSINIMA.Plays au început de la 1 noiembrie 2022 și se desfășoară zilnic în spații amenajate pentru grupurile desemnate. Scopul principal al programului este de a dezvolta ateliere și activități atât pentru participanții ucraineni, cât și pentru cei români. Atelierele vor include participanți de toate vârstele, dar vor începe cu copiii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.
Programul folosește cultura ca mijloc de a uni, de a ajuta la vindecarea traumei, dezvoltarea rezilienței și a forței interioare. Activitatea programului contribuie la crearea de spații comune, a unui limbaj comun și, în general, vor demonstra că indiferent de backgroundul nostru social și cultural, educația prin cultură, poate fi liantul care să ne îmbogățească pe toți.
Alin State, coordonatorul SUSINIMA.Plays, despre activitatea programului:
„Atelierele SUSINIMA.Plays au pornit din necesitatea de a crea un spațiu sigur în care copiii să poată fi vulnerabili și să poată învața să își gestioneze emoțiile generate de trauma dislocării și a războiului. De când au venit în Sibiu și până în prezent, interacționând cu refugiații pe mai multe planuri și ocupându-ne de nevoile de bază, am observat că cei mai vulnerabili sunt copiii și adolescenții, care acum au o nevoie foarte mare de a fi integrați și de a-și face prieteni. După doi ani de pandemie, războiul adaugă noi distanțe și împing acești copii spre izolare și realitate virtuală. Traumele pe care părinții le resimt acum sunt transmise copiilor și nu sunt gestionate nici de copii, nici de părinți. Teatrul poate să deschidă aceste porți spre comunicare între părinți și copii și mai ales pot oferi unelte prin care ei pot gestiona situațiile și emoțiile cu detașare și cu o înțelegere plină de compasiune asupra situației în care se află. Unul dintre scopuri este să conectăm copiii ucraineni cu cei români și astfel, prin intermediul jocurilor teatrale, ale muzicii și ale artelor în general, să depășim bariera lingvistică, culturală, socială, etc. Cultura și arta în general au forța de a uni, a educa și a descoperi noi moduri prin care noi putem să ne susținem unii pe alții cu empatie și iubire.”
Printre beneficiile generale ale programului SUSINIMA.Plays se află dezvoltarea fizică, mentală și emoțională, dezvoltarea simțului de colaborare și a sentimentului de apartenență, facilitează interacțiunea socială și empatia, înțelegerea conceptului de reguli și roluri. Toate acestea vor crea sentimentul de a fi în siguranță și de a fi apreciat.
Este un concept dezvoltat în 3 module care implică etape de dezvoltare care au loc pe o perioadă de 27 de luni. Rezultatele vor fi produse culturale bazate pe artele spectacolului și dezvoltarea unei rețele de facilitatori care pot susține și dezvolta conceptul pentru viitor.
“Uniunea Europeană, prin dezideratele pe care le are la bază și însuși mottoul ales în anul 2000 ,“Unitate prin diversitate”, presupune crearea unui macro spațiu în care toți indivizii incluși, să poată să crească învățând unii de la alții. Astfel, încercăm și noi, prin SUSINIMA.Plays, să punem aceste deziderate în practică și să îmbinăm educația și multiculturalitatea noastră europeană – pentru a uni… prin joacă și bucurie.” (Lu Knobloch – Director Dezvoltare Organizațională SUS INIMA)