CENTRUL DE SUPORT ONCOLOGIC SUS INIMA TIMIȘOARA

Deschiderea oficială are loc pe data de 24 martie 2023.

Centrul la fi deschis de luni până vineri între orele 9:00 – 17:00. În acest interval de timp, orice persoană afectată de cancer poate primi informatii despre boala, tratament, poate folosi zona de relaxare sau se poate intalni si discuta cu alte persoane afectate de cancer.

Pe lângă programul liber, centrul pune la dispoziție și un program structurat, coordonat de către specialiștii noștri, după cum urmează:

  1. Grup de sprijin pentru persoane cu diagnostic oncologic (coordonat de Psiholog Diana Ungureanu-Pamfil);
  2. Grup de sprijin pentru aparținători (coordonat de Psiholog Diana Ungureanu-Pamfil);
  3. Grup de terapie prin artă;
  4. Asistență socială;
  5. Nutriție (ședințe online cu un medic specialist în diabet, nutriție şi boli metabolice – Luni de la 15:00 la 17:00);
  6. Second opinion (ședințe online cu Dr. Laura Sinea, medic oncologic colaborator);
  7. Psihoterapie 1 la 1;
  8. Drenaj limfatic (oferit de Reflexovital);
  9. Navigarea pacientului oncologic (navigator Violeta Rusu);

Adresă: Calea Martirilor din 1989, nr. 20, ap.3

SPECIALIȘTI SIO -TIMIȘOARA

Grup de sprijin pentru persoane cu diagnostic oncologic – Psiholog Diana Ungureanu-Pamfil

Grupul de sprijin este o modalitate eficientă de a beneficia de susținere în situații de viață dificile. Atunci când oamenii trec prin încercări majore, cum ar fi un diagnostic oncologic, stresul resimțit este foarte mare și e important ca în astfel de situații să nu se instaleze izolarea și senzația de singurătate. Grupul de suport le oferă oamenilor posibilitatea de a-și împărtăși experiențele și sentimentele, modalitățile prin care fiecare face față experienței sau informații obținute legate de procesul tratamentelor.

Grup de sprijin pentru aparținători – Psiholog Diana Ungureanu-Pamfil

Titlul de aparținător îl revine celui ce are în grijă o persoană dragă cu un diagnostic cum ar fi cel oncologic. Un aparținător poate purta pe umeri responsabilitatea pentru persoana pe care o îngrijește. Natura relației cu ființa dragă care acum e în suferință se poate modifica, iar de aici pot lua naștere un amalgam de emoții și poate chiar confuzie. Senzația de a fi copleșit, furie, mâhnire, vinovăție, și un nivel ridicat de stres sunt lucruri normale în astfel de situații. Astfel, este important ca aparținătorii să știe că nu sunt singuri, că sunt și alții care trec prin astfel de experiențe, iar grupurile de suport sunt o modalitate excelentă în care aceștia pot găsi alinare, înțelegere, diminuarea sentimentului de singurătate, un context în care să se poată exprima liber și să nu se simtă judecați.

Grup de terapie prin artă

Art-terapia este un instrument puternic care implică utilizarea unor modalități artistice de exprimare pentru vindecarea fizică și psihică, precum și îmbunătățirea percepției și a funcțiilor cognitive. Terapiile artistice sunt folosite pentru a face față experimentării unei boli precum cancerul și facilitează exprimarea vizuală a anumitor sentimente profund ascunse prin stimularea memoriei. Prin intermediul art-terapiei, pacienții bolnavi de cancer se pot exprima atunci când cuvintele sunt greu de găsit. Scopul principal este de a dezvălui sentimentele bolnavilor de cancer și de a-i ajuta să fie fericiți: după cum spune psihanalistul Jung, „a fi FERICIT inseamnă să trăiești CREATIVITATE”. Ședintele sunt gratuite, acestea fiind finanțate prin asociație.

Asistență socială

Oferim consilierea socială persoanelor din cadrul centrului nostru de zi prin întocmirea planului de intervenție, completarea săptămânală a fișelor de evaluare/reevaluare a tuturor persoanelor care beneficiază de serviciile oferite în cadrul centrului, sprijin și îndrumare pentru persoanele care au nevoie de încadrare în grad de handicap (în vederea obținerii certificatului de handicap). De asemenea, oferim sprijin în vederea obținerii oricărui alt document necesar (documente din cadrul primăriilor sau altor unități: întocmirea cărții de identitate, întocmire certificate de naștere, etc); menținerea legăturii cu primăria și transmiterea către aceștia lunara cu numărul de beneficiari din cadrul centrului de zi, menținerea legăturii cu orice alta instituție care se impune.

Nutriție

Alimentația joacă un rol important în prevenția și apariția cancerului. Cel puțin 30% dintre formele de cancer sunt legate de o alimentație vicioasă iar organizațiile de profil au arătat că la unele organe, alimentația defectuoasă este vinovată pentru apariția cancerului chiar și în proporție de 60%. Foarte multe persoane încă nu știu că alimentația poate influența cancerul și că obezitatea poate să-l favorizeze. O dietă anti-cancer este o strategie importantă care se poate folosi pentru a reduce riscul de cancer. În plus, cercetătorii au descoperit că anumite alimente care previn această boală pot fi o parte importantă a unei diete anti-cancer. Atelierul propus prezintă o serie de alimente de bază recomandate în dieta oricărei persoane dar și comportamente alimentare ce pot influența pozitiv sau negativ starea de sănătate a oricărui bolnav de cancer. Ședințele sunt gratuite, acestea fiind finanțate prin asociație.

Second opinion

O a doua opinie este o revizuire a diagnosticului și respectiv a strategiei terapeutice propuse inițial, de către un alt medic. Diagnosticul de cancer este înfricoșător pentru oricine și imediat se naște dorința de a merge la cei mai buni doctori, care, prin tratamentul propus, să acorde maximum de șanse. Solicitarea unei a doua opinii este un drept legitim și este inițiat cel mai adesea de către pacient.

Psihoterapie 1 la 1

Terapia individuală implică lucrul unu-la-unu cu terapeutul într-un mediu sigur, confidențial și confortabil pentru ambele persoane implicate.

Terapia individuală permite terapeutului și pacientului să creeze o conexiune puternică, bazată pe încredere. Această forma de psihoterapie încurajează pacientul să se implice în discuții aprofundate libere, concentrându-și atenția asupra sinelui. Poate fi o alegere potrivită pentru persoanele cărora nu le plac mediile sociale de grup ci preferă un cadru restrâns și intim pentru a se putea deschide și a-și putea exterioriza emoțiile.

În cazul pacientului care tocmai a primit un diagnostic oncologic, sprijinul terapeutic poate avea o influență majoră în atitudinea cu care acesta va parcurge tot procesul ce urmează diagnosticării. Starea psihică pozitivă influențează procesul de vindecare, astfel importanța terapiei psiho-oncologice este vitală.

Pacientul are nevoie să se simtă în continuare conectat cu viața, să se simtă în continuare valorizat ca individ. Psihoterapeutul îl va ajuta să reducă stările anxios-depresive, îl va învăța să se relaxeze și să își dorească să își controleze în mod conștient atitudinea și starea psihică și emoțională.

Drenaj limfatic – Refexovital

Drenajul limfatic este un masaj ușor combinat cu aplicarea presiunii ușoare asupra ganglionilor limfatici, puncte cheie din organism unde se adună toxine pentru a fi drenate în sistemul circulator limfatic. Ganglionii limfatici se găsesc în regiunea gâtului, a sânilor, abdomenului, în zona inghinală și a genunchilor. Drenajul limfatic asigură o curățare și o regenerare profundă a organismului, îmbunătățește sistemul imunitar, calitatea somnului și unele probleme circulatorii. Tot prin drenajul limfatic se stimulează eliminarea apei stagnante din organism.

În urma procedurilor medicale care presupun eliminarea anumitor ganglioni limfatici, majoritatea pacienților se confruntă cu limfedem. Limfedemul reprezintă o acumulare anormală a unui lichid bogat în proteine – limfă – în interstițiu, din cauza unui defect în sistemul de drenaj limfatic. Drenajul limfatic manual decongestionează un astfel de blocaj. Această tehnică de masaj contribuie la dezvoltarea, în timp, a unei circulații limfatice colaterale.

Navigarea pacientului oncologic – Violeta Rusu

Un Navigator Oncologic este o persoana antrenata să ajute pacienții să parcurgă drumul anevoios care îi așteaptă în urma diagnosticării. Infrastructura are lipsuri mari în această privință și majoritatea pacienților care se trezesc cu acest diagnostic nu știu încotro să o apuce și care ar fi pașii de urmat. Nu există o sursă clară de informare cu privire la desfășurarea coerenta a evenimentelor si tratamentelor. Astfel s-a născut ocupația de Navigator Oncologic.