CENTRUL DE SUPORT ONCOLOGIC SUS INIMA SIBIU

Deschiderea oficială are loc la data de 31 martie 2023.

Centrul la fi deschis de luni până vineri între orele 9:00 – 17:00. În acest interval de timp, orice persoană afectată de cancer poate primi informații despre boala, tratament, poate folosi zona de relaxare sau se poate întâlni și discuta cu alte persoane afectate de cancer.

Pe lângă programul liber, centrul pune la dispoziție și un program structurat, coordonat de către specialiștii noștri, după cum urmează:

  1. Grup de sprijin pentru persoane cu diagnostic oncologic (coordonat de Dr. Psiholog Elena Bouleanu)
  2. Grup de terapie prin artă (Art Terapeut Phronetik® Laura Candea Burnete)
  3. Asistență socială (asistent social Călina Croitoru)
  4. Nutritie (ședințe online cu un medic specialist în diabet, nutriție şi boli metabolice – Luni de la 15:00 la 17:00);
  5. Second Opinion (ședințe online cu Dr. Laura Sinea, medic oncologic colaborator);
  6. Psihoterapie 1 la 1 (cu Psiholog Maria Filip);
  7. Drenaj limfatic (oferit de Reflexovital);
  8. Navigarea pacientului oncologic (navigator Violeta Rusu)
  9. Psihologie clinică (cu Psiholog Clinician Mădălina Pirneci)

Adresa: Strada Constantin Noica nr. 26, ap. 4 

SPECIALIȘTI SIO -SIBIU

Grup de sprijin pentru pacienții oncologici – Elena Bouleanu

“În octombrie 2021 am început să moderez grupul de sprijin pentru pacienți oncologici, în colaborare cu Asociația Sus inima din Sibiu. Este cu siguranță unul dintre cele mai dificile și frumoase lucruri la care am șansa să contribui în calitate de psiholog.

În fiecare luni, în casa (și deseori în grădina) din str. Noica 26, ascultăm povești incredibil de dureroase (fizic sau emoțional), dar tot acolo am auzit cea mai puternică declarație de DRAGOSTE de viață, cea mai sonoră formă a cuvântului VICTORIE și, sub toate formele ei, am întâlnit SPERANȚA.

Cancerul e necruțător cu corpul, cu mintea, cu psihicul nostru și e foarte greu să-i ții piept. E greu să treci de o tură de citostatice, de a 25-a sau a 39-a ședință de radioterapie, de durerea atroce postoperatorie când limfa nu mai găsește calea de acces. Reziști, pentru că e între tine și… neant! Dacă poți împărtăși greul cu alți oameni care știu prin ce treci, e o binecuvântare, o alinare, un dar pe care ți-l faci.

E greu pentru bolnavul de cancer, dar e greu și pentru familie, pentru prieteni, colegi, pentru medicii care se ocupă de acești oameni, e greu pentru o întreagă comunitate. E o luptă comună, iar victoria e a tuturor. Sus inima!”

Navigator de pacient oncologic – Anamaria Gavrila

“După momentul șocului primirii unui diagnostic oncologic, intervine imediat neputința pe care pacienții și aparținătorii o simt din lipsa de informații concrete în legătura cu soluțiile sistemului medical. Nu știu încotro să o apuce și cui să se adreseze pentru a avea un parcurs cât mai rapid de la diagnosticare la tratament. Nu știu unde se pot face cele mai rapide și mai concludente investigații, cui să se adreseze pentru a afla pașii pe care urmează să îi facă pentru diagnosticarea și tratarea cât mai corecta a bolii cu care se confruntă.

Astfel a devenit necesară și în România ocupația de NAVIGATOR DE PACIENȚI.

Navigatorul este cel care însoțește pacienții și aparținătorii, la cererea acestora, pe tot parcursul – de la apariția suspiciunii bolii și până la tratament. Acesta le oferă îndrumare, explicații, căutând împreuna cu ei soluțile cele mai bune la fiecare pas pe care il au de urmat, ajuându-i să își gestioneze multitudinea de documente ce se adună la dosarul lor medical.”

Psihologie clinică – Mădălina Pirneci

“Psihologia clinică este o ramură a psihologiei care se concentrează asupra studiului, diagnosticării si tratării problemelor emoționale sau psihologice ale oamenilor.

Psihologii clinicieni sunt specialiști în evaluarea și tratamentul unei game largi de probleme psihologice, inclusiv anxietate, depresie, tulburări alimentare, tulburări de somn, tulburări de personalitate și multe altele.

Psihologia clinică se bazează pe teoria și cercetarea științifică pentru a înțelege și a trata problemele sănătății mentale și emoționale.

Practicienii în psihologie clinică folosesc o gamă largă de tehnici și intervenții terapeutice pentru a ajuta oamenii să își îmbunătățească sănătatea mentală și bunăstarea emoțională. Acestea pot include interviul clinic, anamneza, teste și chestionare psihologice, consilierea psihologică, dar și alte tipuri de intervenții.”

Terapie prin artă – Laura Cindea Burnete

“Art terapia este o formă de psihoterapie care se naște din idea că procesul creativ, artistic, facilitează reîntregirea și recuperarea ființei umane, reprezentând o formă nonverbală de a exprima gânduri, emoții, trăiri. Ca și alte forme de psihoterapie și consiliere, art terapia este folosită în a încuraja creșterea personală și este întâlnită într-o multitudine de cadre: școli, spitale, centre de zi sau companii și se adresează tuturor persoanelor, de la copii, adulți, familii, cupluri la grupuri cu diferite caracteristici.

Este o abordare care sprijină indivizi de toate vârstele să creeze sens și să obțină noi perspective, să se elibereze de emoții copleșitoare sau traume, să depășească perioade de criză, să-și îmbunătățească viața de zi cu zi sau să-și ridice nivelul de bunăstare (Malchiodi, 2006).

Art terapia susține credința că fiecare ființă umană are capacitatea de a se exprima creativ, iar produsul artistic este mai puțin important, accentul fiind pus pe procesul creativ, pe nevoile clientului în timpul ședinței, ceea ce are el nevoie pentru a alege materialele necesare, cadrul susținător pentru a întări curajul în exprimarea artistică, însoțirea clientului în a înțelege sensul procesului și al lucrării și nu în ultimul rând momentele de împărtășire împreună cu terapeutul.

Deși este încă la început la noi în țară, această formă de psihoterapie complementară, se bucură deja de foarte multe evidențe științifice. Spitalele au fost un prim incubator pentru art terapie, astfel că în prezent se găsesc o varietate vastă de intervenții bazate pe arte expresive, folosite după specificul și nevoile beneficiarului. Lucrul cu imaginația și meditațiile ghidate folosite în art terapie induc de asemenea relaxare, creșterea stării de bine, încredere și ancorare în propria esență, reduc simptome precum durerea, anxietatea sau apatia, îmbunătățesc imunitatea și chimia interioară, susținând procesele de vindecare (Van Kuiken (2004), Malchiodi (1999a, 2012b).”

Asistență socială – Călina Croitoru

Călina se ocupa de consilierea socială a persoanele aflate în cadrul centrului nostru de zi, întocmirea planului de intervenție, completarea săptămânală a fișelor de evaluare/reevaluare a tuturor persoanelor care beneficiază de serviciile oferite în cadrul centrului, sprijin și îndrumare pentru persoanele care au nevoie de încadrare în grad de handicap (în vederea obținerii certificatului de handicap). De altfel, oferă sprijin în vederea obținerii oricărui alt document necesar (documente din cadrul primăriilor sau altor unități: întocmirea cărții de identitate, întocmire certificate de naștere, etc); menținerea legăturii cu primăria Sibiu și transmiterea către aceștia lunara cu numărul de beneficiari din cadrul centrului de zi, menținerea legăturii cu orice alta instituție care se impune.

Nutriție

Alimentația joacă un rol important în prevenția și apariția cancerului. Cel puțin 30% dintre formele de cancer sunt legate de o alimentație vicioasă iar organizațiile de profil au arătat că la unele organe, alimentația defectuoasă este vinovată pentru apariția cancerului chiar și în proporție de 60%. Foarte multe persoane încă nu știu că alimentația poate influența cancerul și că obezitatea poate să-l favorizeze. O dietă anti-cancer este o strategie importantă care se poate folosi pentru a reduce riscul de cancer. În plus, cercetătorii au descoperit că anumite alimente care previn această boală pot fi o parte importantă a unei diete anti-cancer. Atelierul propus prezintă o serie de alimente de bază recomandate în dieta oricărei persoane dar și comportamente alimentare ce pot influența pozitiv sau negativ starea de sănătate a oricărui bolnav de cancer. Ședințele sunt gratuite, acestea fiind finanțate prin asociație.

Second opinion – Dr. Laura Sinea

O a doua opinie este o revizuire a diagnosticului și respectiv a strategiei terapeutice propuse inițial, de către un alt medic. Diagnosticul de cancer este înfricoșător pentru oricine și imediat se naște dorința de a merge la cei mai buni doctori, care, prin tratamentul propus, să acorde maximum de șanse. Solicitarea unei a doua opinii este un drept legitim și este inițiat cel mai adesea de către pacient.

Psihoterapie 1 la 1 – Psiholog Maria Filip

“Ca terapeut in aceasta călătorie, susțin, sunt acolo indiferent cât de anevoios e drumul, de greu, plin de obstacole, de cât de multe sunt bucuriile sau suferințele. Pentru că e durere, și când suntem în suferință e nevoie să ne reamintim de iubire. Atunci când auzi cuvântul cancer, dispare speranța. Iar când speranța dispare, energia scade și lupta devine mai grea. Sunt întrebată adeseori ce fac în cabinet: sunt prezentă. Când corpul este în suferință, e nevoie de acceptare, de susținere psiho-emoțională, astfel încât depresia și anxietatea să nu se activeze la maximum. Sunt parte dintr-o echipă:  Sus Inima – Beneficiar – Familia acestuia – și mă simt onorată că îi pot însoți.”

Drenaj limfatic – Reflexovital

Drenajul limfatic este un masaj ușor combinat cu aplicarea presiunii ușoare asupra ganglionilor limfatici, puncte cheie din organism unde se adună toxine pentru a fi drenate în sistemul circulator limfatic. Ganglionii limfatici se găsesc în regiunea gâtului, a sânilor, abdomenului, în zona inghinală și a genunchilor. Drenajul limfatic asigură o curățare și o regenerare profundă a organismului, îmbunătățește sistemul imunitar, calitatea somnului și unele probleme circulatorii. Tot prin drenajul limfatic se stimulează eliminarea apei stagnante din organism.

În urma procedurilor medicale care presupun eliminarea anumitor ganglioni limfatici, majoritatea pacienților se confruntă cu limfedem. Limfedemul reprezintă o acumulare anormală a unui lichid bogat în proteine – limfă – în interstițiu, din cauza unui defect în sistemul de drenaj limfatic. Drenajul limfatic manual decongestionează un astfel de blocaj. Această tehnică de masaj contribuie la dezvoltarea, în timp, a unei circulații limfatice colaterale.